Ce mai ramane de facut ?

Zilele astea m-am simtit ca un prizonier intr-o cusca, invartindu-ma din colt in colt si masurand distante intre lucruri la nivel de pasi. Ma invarteam pe calcaie cand ajungeam la un perete si tineam mai tot timpul mainile la spate. In acest timp abordam o privire incruntata, de om pus pe ganduri in cautarea unei solutii. Cam asa arat eu cand sunt bonav si sunt scos din activitatea zilnica.

La ce ma gandeam ? Ma gandeam in primul rand ce naiba ma fac daca plecarea asta atat de mult visata nu imi merge. Nu sunt pesimist, dar prefer sa analizez toate fetele unei probleme si sa imi fac un plan pentru orice eventualitate. Cred ca singura solutie viabila in tara asta pentru asigurarea unui trai cat mai confortabil astfel incat sa impaci si timpul liber si munca intr-o proportie cat mai normala, e sa iti construiesti propria afacere.

Cum munca la stat, ajutorul social si furatul nu sunt venituri sigure iar de crescut plante verzi la lumina ultravioletelor in dulapul din dormitor e cam riscant, cred ca singura posibilitate ramane deschiderea unei afaceri. Pentru ca nu, munca la privat oricat de banoasa ar fi implica mult prea multe sacrificii. Cine crede ca unul care castiga 10.000 lei net pe luna e fericit, nu are idee cat de prost doarme respectivul gandindu-se tot timpul daca a luat decizia corecta, daca proiectele se termina la timp, daca riscurile merita.

Spre deosebire de tari cu apa calda, in Romania trebuie sa fii pregatit pentru: impozite aberante, taxe de protectie, spagi pentru te miri ce prostii, geamuri sparte de oamenii strazi, distribuitori neseriosi, pile relatii si cunostinte, dumnezeu mai stie ce. Neavand experienta in genul asta de afaceri e prea riscant pentru inceput, trebuie gasit genul de business care nu necesita front-end. Prestari servicii de curatenie, servicii oferite prin internet, creare bunuri, intermedieri vanzari, spune-i cum vrei.

Am petrecut 4 ore intr-un brainstorming cu cativa amici analizand idei si incercand sa gasim puncte forte si slabe a acestora. Am trecut de la servicii de curatenie, la animale de companie, la servicii de pompe funebre, de la site-uri pentru imobiliare, la covrigi si saorma. Concluzia a fost ca pentru a supravietui acestei crize financiare este necesara identificarea unei nise altfel risti sa dai cu boii de gard. La sfarsit, intrebarea de pe buzele tuturor a fost: mai merita sa faci ceva in tara asta ?

Advertisements
Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: