Rat labs

Cred ca poporul roman este perfect pe post de soareci de laborator. Pentru ca mie mi se pare ca in Romania totul e facut sa iti testeze limitele suportabilitatii, intr-o incercare de experiment pentru a veadea ce nivel de stres poate suporta fiinta umana si care este punctul maxim in care aceasta clacheaza.

Spun asta pentru ca ma uitam la Caesar Milan cu al sau show “The Dog Whisperer” pe National Geografic, cum plimba niste catei prin suburbiile unui orasel din SUA. Totul bine si frumos dar nu puteam sa nu ma minunez de cantitatea de spatiu disponibil, de peluza fiecarei case, de marimea strazii si a trotuarelor, de curatenie, de facilitatile din apropiere (parcuri / terenuri sport) .

Exita mitul ca in strainatate “lucrezi” pentru banii aia. Mai pe limba poporului, te spetesi mult pentru a-ti putea permite traiul de acolo. Newsflash: la fel se intampla si in Romania!! Doar ca acolo, cineva a inteles ca daca nu ai unde sa “unwind”, unde sa scapi de stres, unde sa te poti bucura de un petic de iarba, unde sa poti alerga sau sa iti plimbi patrupedul favorit, de locuri de parcare si de curatenie, esti neproductiv a doua zi si mort in cativa ani.

Romania e un experiment din acest punct de vedere al suportabilitatii: cati factori de stres pot influenta o fiinta umana pana cand aceasta clacheaza ? Punem pe primul loc o slujba nasoala pe care o condimentam cu posibilitatea pierderii acesteia. Mai adaugam un credit de platit in ecuatie, un drum de 1h20 de minute bara la bara de la munca pana acasa, lipsa locurilor de parcare, manelele pana in miez de noapte a vecinului si ajungem la maxim.

Moment in care unii clacheaza din te miri ce motive (i-a taiat fata in trafic) sau se razbuna pe cei apropiati (bat nevasta si copii).  Sau daca nu clacheaza abordeaza o fata cenusie si o rautate in fiecare moment al zilei, de te intrebi de ce e natia asta asa de trista si de rea. Acest stil de viata ne imbatraneste prematur, ne face rai in relatiile cu alti semeni si ne va baga in spitale in 2-3 generatii.

Din pacate nu vad sanse de izbanda in aceasta lupta cu stilul asta de viata, pe termen mediu-lung in Romania. Notiunea de libertate e oricum prost inteleasa in Romania.


Advertisements
Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: