Guyana Franceza (10)

Si dupa sarutul ala indelungat, o imping de langa mine si zic: “Tu nu…” si ma saruta iar. O mai imping o data si incerc sa zic “realizezi ca faci o prostie” si ea ma saruta din nou. La a 3 a incercare de a o impinge m-a luat de o ureche si m-a aruncat afara din camera. In momentul ala mi-as fi dorit sa apar din trecut si sa imi trag mie insumi o palma la cat de tampitel eram. Si uite asa stateam acum pe hol, de se uitau 5 negrii mititei la mine in timp ce eu palmam o mica erectie.

In urmatoarea zi am vizitat cele 3 insulite din largul coastei. Am plecat cu un mic vaporas dintr-un debarcader spre formatiunea Iles du Salut, adica Ile Royale, Ile Saint Joseph, Ile du Diable. Buza Groasa a fost deliciul pescarusilor, la nici 300 de m dupa plecare, servind ce mancase, peste bord. Pe Ile Royale am vizitat puscaria in care isi odihneau oasele la un moment dat Henri “Papillon” Charrière si Clement Duval.

Din pacate nu citisem Papillon la momentul respectiv ca sa pot sa inteleg pe deplin istoria acestor insulite. Am vazut lacul cu crocodili si panta pe care Papillon o parcurgea aducand apa cu carul de boi, s-ar putea sa ma insel totusi, memoria nu e punctul meu forte. Toate astea au palit cand am vazut locul unde faceau baie detinutii: o mica plaja, flancata la stanga si la dreapta de cocotieri iar de pe plaja porneau blocuri de piata de marimi diferite care formau un fel de U cu deschiderea spre plaja (poza relevanta).

Am intrebat de ce si ni s-a raspuns: intre plaja si insula diavolului, puteai vedea uneori aripioare pe la suprafata apei, niste dragalasi de rechinusi. Legenda spune ca s-au obisnuit sa apara acolo cand aud clopotele trase, semn ca un detinut a mai dat ortul popii si urmeaza a fi aruncat in valuri. Serios, cititi cartea, e superba. Cert e ca sigur am vazut minim 1 aripioara de ceva, putea fi si delfin.

Am tras o baie pe cinste, de era sa raman acolo. La propriu deoarece Talambul s-a gandit ca ar fi distractiv sa imi paseze o nuca de cocos de la 20-30 de m in brate, nuca ce mi-a tras una in piept de am ramas fara aer si brusc totul a capatat o tenta verzuie de stele verzi in jurul meu. Noroc ca era apa mica si ca am reusit totusi sa imi revin. Cand a inceput fluxul, am spus ca ar fi cazul sa ne retragem, valurile depaseau stancile puse in calea rechinilor si ma gandeam ca poate unul are gand de surf pe val, tocmai pana in piscina.

Advertisements
Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: