De ce Canada ?

Comment-ul Dianei referitor la “mid-life crisis-ul” meu mi-a reamintit de un subiect pe care vroiam sa il discut – de ce Canada. Ziceam la inceputul blogului ca informarea conteaza enorm de mult, ca sa stii la ce anume sa te astepti. Eu de exemplu am realizat ca la momentul depunerii actelor procesul poate dura cam 1 an si cateva luni dar altii plang pe forumuri ca au renuntat la slujbe sa stea sa invete franceza mai bine tocmai pentru a lua interviul, iar acum procesul s-a lungit la aproape 2 ani. Faceti-va temele inainte de a emigra!

Pe net circula multe mituri referitoare la acest “land of opportunities”: e extrem de frig, oamenii au arme la purtator si nu le e frica sa le foloseasca, poti locui pe ajutor de somaj mult si bine, exista doctori, avocati care nu au reusit sa se integreze, deci nu e pentru oricine. Corect, nu e pentru cei care nu facut un pic de cercetare inainte de a pleca, nu e pt cei care pleaca visand cu ochii inchisi si dau de o realitate contrar asteptarilor.

Variantele de emigrare in aceasta lume vasta, sunt destul de putine pentru gustul meu: SUA, Canada, Australia, Noua Zeelanda, UK. In SUA nu ai sanse decat daca castigi la loteria vizelor sau te insori/mariti cu un american, NZ si Australia au cerinte foarte mari iar pentru indeplinirea lor trebuie sa cam ai rude sau sa fi lucrat sezonier inainte, ramanand astfel Canada sau UK. Dintre toate, Canada e singura care primeste imigranti cu bratele deschise, avand programe si institutii specifice pentru ei, in incercarea de a le asigura o integrare cat mai usoara. Restul UE nu imi face cu ochiul: vorbim de un continent batran, obosit si foarte scump.

In “ciorba” deciziei, am introdus si alti factori care tin strict de persoana mea,  de gusturile si preferintele mele, de visele si asteptarile mele, nu vreau sa le insir pe toate doar tin sa mentionez ca nu imi place caldura, vreau strazi mari si late, spatiu aerisit, locuri amenajate cu cap. Asta pe langa institutii care sa fie in slujba cetateanului, curatenie, posibilitatea de a te muta in suburbii si de-ati tunde saptamanal gazonul din fata casei. Da, e vorba de acea “casuta din povesti cu gard alb“, unde Mr. Cabo isi va tunde cu precizie peluza si se va aseza pe veranda pentru a soarbe linistit dintr-un pahar cu “jack on rocks” gandindu-se la cat de lung a fost drumul pana aici. Probabil voi avea si un 35-40 de ani pana reusesc toate astea, dar comparand cu ramasul in tara eu zic ca merita.

Reality check: inca sunt in Romania 😐

Advertisements
Leave a comment

2 Comments

 1. Diana

   /  July 6, 2011

  Ultima chestie in materie de emigrare la federali, se reduce nr cererilor acceptate de rezidenta:

  http://www.cic.gc.ca/english/department/media/releases/2011/2011-06-24a.asp

  Ei zic effective July 1st, 2011.

  Canada receives many more immigration applications than can be accepted every year. As part of ongoing efforts to better align application intake with priorities for immigration, Citizenship and Immigration Canada (CIC) is limiting the number of new applications it will consider in certain categories of the federal economic immigration stream.

  Effective July 1, 2011, the changes will affect new applicants to the federal Skilled Worker, federal Immigrant Investor and federal Entrepreneur programs. The changes will not affect the number of permanent resident admissions in 2011 in these three categories.

  Baniesc ca e vorba de data pina la care aplicatiile se primesc si se proceseaza dupa vechea regula.
  Dar cred ca Quebec-ul va fi o varianta usoara de emigrare pentru romani, ca si pina acum.

  numai bine.

  Reply
  • Canada federala se refera la taote provinciile in afara de cea franceza, Quebec. Pe partea federala erau restrictii pt Skilled workers de multa vreme iar acum le-au inasprit.

   Tocmai de aceea impactul s-a resimtit si pe aplicarile pe partea franceza, prin marirea termenului necesar de procesare a aplicatiilor. Toti care s-au trezit ca nu mai au loc pe partea engleza, au apelat la emigrarea pe partea franceza.

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: