Emigrare: Faza 2: Pregatirea pentru interviu (2)

Am discutat intr-un post anterior despre pregatirea pentru interviu iar in textul de mai jos incerc sa arunc un pic de lumina asupra etapei de “pregatire a dosarului de emigrare” sau a planul de emigrare, dupa cum spun altii. Nu e cazul sa va speriati, nu poate fi chiar atat de greu.

La momentul interviului va trebui sa aratati ca sunteti pregatiti sa deveniti un “quebecos” si ca porniti cu atitudinea corecta la drum, ca vreti sa emigrati si stiti ce trebuie sa faceti pentru a va integra in societate, ca stiti care sunt pasii de urmat atat pe termen scurt cat si pe termen lung. Sa fie clar, trebuie sa convingeti un “quebecos” ca va doriti din tot sufletul sa va integrati in societatea lui. Normal, daca considerati ca procesul suna a brainwashing probabil ganditi ca mine. Eu nu am o problema in a ma face un pic “frate cu dracu’ pana trec podul.”

In aceasta ordine de idei va trebui sa aratati “dovezi” ca v-ati pregatit pentru noua viata, dovezi care pot fi descrise ca un fel de “pregatire a dosarului de emigrare” si care trebuie sa contina dar sa nu se rezume la:

-un ghid al Apprendre le Québec disponibil aici. E de preferat sa il printati si sa efectuati sublinieri, adnotari, pentru a arata ca ati depus efort in citirea lui.

-un CV scris conform normelor quebecoase – detalii despre cum trebuie sa arate gasiti aici , cand voi gasi un model care sa imi convina il voi posta.

-oferte de munca printate de pe site-urile de job-uri (va ajuta google), oferte care sa se potriveasca cu experienta voastra profesionala. Ofertele trebuie sa acopere toata experienta voastra. Trebuie sa fiti pregatiti sa vorbiti de 2-3 oferte si sa explicati de ce credeti ca v-ati potrivi postului respectiv.

-oferte de inchiriere apartamente intr-unul din cartierele orasului trecut in DCS ca loc unde vreti sa va stabiliti cand ajungeti in Canada. Sper ca nu ati scris Vancouver sau Toronto 😀

-denumiri si adrese de gradinite din cartierul in care doriti sa va stabiliti (nu e cazul meu, dar va ajuta google).

-informatii referitoare la meseriile care sunt reglementate, daca doriti sa urmati o meserie care necesita acreditare din partea unor institutii. Trebuie sa fiti in stare sa explicati care sunt pasii necesari pentru primirea acreditarii. Nu insist pe subiect deoarece nu e cazul meu.

-orice alta dovada care sa arate ca “v-ati facut temele” si stiti la ce va inhamati.

Eu in momentul de fata sunt la primul pas, cu aprofundarea ghidului. Pe moment ce mai trec prin ele, mai pot da ponturi si directii in posturi urmatoare. Pentru a nu pierde sirul, va sfatuiesc sa va abonati prin e-mail la postarile mele, mai ales ca nu costa nimic. Formularul de abonare se gaseste chiar sub casuta de cautare de pe blog.

Advertisements
Leave a comment

3 Comments

 1. mda … interesant! Desi un pic fortat! Pentru ca mi se pare uneori greu sa te integrezi si dupa ce ai ajuns la fata locului, d-apoi de la distanta!

  Reply
 2. Diana

   /  July 22, 2011

  One step at a time.
  In faza asta el trebuie sa convinga ca e informat si motivat. Ca sa primeasca hirtia.
  Cu hirtia in mina, face planul pentru urmatorii pasi.

  Reply
 1. Ce se intampla dupa trimiterea dosarului de emigrare in Canada ? | Vreau sa plec de aici

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: