Un pic despre sursele de informare

In anul de gratie 2011, ne putem face “temele” pentru proiectul nostru de emigrare, din fata calculatorului daca avem o conexiune ok la internet. Si asta conteaza enorm de mult, daca stau sa ma gandesc cum reuseau altii prin ’96-98 sa plece intr-o tara pe care o puteau cunoaste doar din poze si scrisori a unor rude plecate sau cam cata vreme le lua sa se lamureasca referitor la actele necesare si cam cat aveau de umblat saracii oameni dupa informatii.

Azi parca se complica si mai mult din cauza tehnologiei, avem prea multa informatie disponibila si imprastiata in toate zarile internetului, e greu sa gasesti ceva relevant si cat de cat ordonat. Cel putin eu asta incerc sa realizez prin blogul asta, sa documentez drumul pentru a fi mai usor si altora sa il parcurga.

Pentru ca vreau sa inteleg unde voi ajunge, citesc mult pe “forumul gosopdinelor din Rep. Moldova care vor sa emigreze” a.k.a http://www.montreal.ro. Inevitabil ajung si prin sectiunile “Povestea mea in Canada”, “Canada intre mit si realitate” unde lumea isi prezinta experienta emigrarii. Gasim aici povesti de succes si esecuri rasunatoare uneori.Va recomand sa le cititi ca sa va faceti o idee la ce va asteapta si cum functioneaza societatea in care doriti sa emigrati, dar va recomand la fel de ferm sa incercati sa ramaneti obiectivi: vom gasi aici acelasi popor care a plecat din Romania, in diferite stagii de acomodare.

Unii vor fi proaspati aterizati si entuziasmati de ce gasesc asadar vor arata doar punctele pozitive, unii vor fi dezamagiti de ce au gasit si vor scoate in evidenta doar lucrurile negative. Vom avea tabara celor care s-au acomodat si gasesc mici bucurii in viata mai des decat ar putea in tara si veti da si peste tabara celor satui sa vada toata prostimea inghesuindu-se la coada emigrarii si care implicit vor incerca sa limiteze afluxul de oameni prin emiterea unor pareri distorsionate asupra unor subiecte.

Important e sa le cititi cu moderare si sa extrageti informatiile folositoare. Daca o povestire are un ton de rasism, e important sa intelegeti din ea ca va veti lovi de diferite natii cu care trebuie sa va acomodati chit ca va place sau nu. Daca unii se plang de cat de scumpa e gradinita pentru copii, va trebui sa intelegeti ca cheltuiala respectiva trebuie bugetata in suma cu care porniti la drum.  Cu riscul de a ma repeta, putem gasi tone de informatii necesare daca citim printre randuri si stim ce sa intelegem.

Iar uneori, sa citesti cum altii incep o noua viata si pur si simplu isi iau avant, te motiveaza enorm si pe tine, posibil emigrant, blocat inca aici in tara. Multa bafta tuturor!

Advertisements
Leave a comment

1 Comment

 1. un_irlandez

   /  September 13, 2011

  As vrea sa va dau o adresa unde puteti citi o astfel de experienta! Din nou, trebuie citit printre randuri!

  P.S. Nu e vb chiar de Canada, e doar celalalt colt de lume! :p Merita citit! Si comentariile aferente :))

  http://www.hotcity.ro/social/rubrica/ocolul-pamantului/interviu-cu-alina-downunder-despre-australia

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: