Esti pregatit sa o iei de la zero ?

Titlul asta e de fapt o intrebare care trebuie sa ti-o adresezi tie insuti, draga emigrant. Te simti pregatit sa pornesti din nou de la pragul de jos ? Ai macar o idee cat de jos e acest prag si esti sigur ca nu ai nimic impotriva sa reincepi totul de acolo ? Pornesc de la aceasta idee deoarece unii dintre noi pleaca cu asteptarea ca “acolo” cineva ii primeste cu covorul rosu intins la aeroport deoarece in Romania am fost domni/doamne, sefi sau persoane cu rol crucial in activitatea firmei.  Acesti “unii” pornesc cu gandirea gresita ca in Canada, sistemul ii va primi cu bratele deschise, pe ei mari imigranti romani atat de calificati. Va spun ca e fals, si asta o poate confirma multa lume.

Sunt sanse foarte mari ca diplomele tale dobandite in tara sa valoreze mai putin decat hartia pe care sunt printate, ca experienta ta sa fie desconsiderata de toata lumea pentru ca nu ai experienta tarii in care ai aterizat. Mai pe scurt, sa te trezesti ca esti un nimeni intr-o tara pe care nu o cunosti, ca esti in cel mai bun caz la nivelul unui localnic care a terminat liceul si ar vrea sa isi gaseasca un prim loc de munca.

Si nici macar acolo, pentru ca esti newcomer si nu ai cum sa stii cum functioneaza societatea in care ai aterizat. Ba ca totul sa fie perfect, iti fac concurenta chinezi, arabi si multe alte natii poate chiar mai pregatiti ca tine. Ia gandeste un pic ca un angajator, tu ai angaja un tajikirstanez care sustine conform CV-ului ca poate face managementul proiectelor sau l-ai pune in primul rand sa faca cafele sa vezi daca e in stare macar sa fie prezent la munca? Vezi, tocmai de aia nu aterizezi pe pozitia pe care ai avut-o in tara, ci trebuie sa iti croiesti drumul pana acolo.

Pentru ca imi doresc sa emigrez si sa ma stabilesc definitiv in Canada, eu simt ca sunt pregatit sa renunt la experienta dobandita in Romania, si diplomele pe care pot face rebus cu pixul si sa o iau din nou de la inceput. Si ma bucur ca pot face asta pentru ca inca sunt tanar, si am timp de reconversie.Va trebui sa fac cafele desi in CV-ul meu spune ca am coordonat proiecte?  No problem, mi-e dor de o viata fara asa mari batai de cap, de vise fara deadline-uri si e-mailuri datatoare de cosmaruri noaptea.

Vreau sa dau toate astea la schimb pe o viata unde sa am timpul necesar sa zambesc, sa ma opresc, sa admir natura, sa gust si sa ma simt inspirat de ceea ce e in jurul meu. Toate astea fara a face foame, cum ar fi necesar in Romania. Asadar draga inginer, asistent medical,secretara, invatator, contabil, sef serviciu, director, presales consultant si manager care te gandesti sa emigrezi, TU esti pregatit sa o iei de la zero?

Advertisements
Leave a comment

7 Comments

 1. Cand nu ai prea multe de pierdut, poti sa o iei de la zero.

  Reply
 2. @mihaela: multumesc!

  @cezar: cam asa e. Apropo, am dat o scurta vizita pe blogul tau. Imi place cum scrii, sigur mai revin!

  Reply
 3. Ei, de făcut cafele ai scăpat: în Canada nu se obişnuieşte aşa ceva. Lumea cumpără cafeaua gata făcută, că aşa e mai chic. 😉

  Reply
  • Stiu, de la Tim Hortons, nu-i asa? Dar poate undeva prin cladirile de birouri mai exista si espressoare sau cafetiere, ca doar nu e Tim Hortons la orice colt de strada 🙂

   Reply
 4. un_irlandez

   /  October 20, 2011

  o vei lua nu de la zero, ci de la minus !! 😛 Zero ala inchipuit in Romanica e mult prea ushor … dar merita! Daca te duce capul, aduci plus valoare.

  Reply
  • Acum realizez ca ai chiar mare dreptate. Pornesti cumva chiar de la minus, caci trebuie sa treci peste prejudecatile unora, doar pentru a razbi un pic in noua viata. Sa modific titlul ? 🙂

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: